Beth i Lluís Cartes, plats forts del SAM

El Sant Antoni Música, el SAM, torna el 21 i 22 de gener a les Fontetes. “És el primer festival de música de l’any a Andorra i volem que sigui una finestra perquè els joves artistes puguin presentar els seus treballs i impulsar la seva carrera”, assegura el conseller de Cultura, Guillem Forné, que afegeix que “el SAM és el millor complement cultural per a l’escudellada de sant Antoni”.

“El SAM és un festival local i amb vocació nacional però ens fa il·lusió tenir com a padrina d’aquesta segona edició una cantant amb tanta força i tan estimada com la Beth”, afirma el director artístic del festival, Juli Barrero. La Beth interpretarà temes dels seu darrer disc, Origen, un treball ple de melodies purament pop cantades amb la delicadesa interpretativa que caracteritza l’artista de Súria.

Les noves cançons —en català, castellà i anglès— destil·len una sonoritat que abraça l’electrònica i el folk, amb tornades que captiven l’oient gràcies a la particular veu esquinçada de la Beth; un calaix ple de cançons, noves i llunyanes, carregades de sinceritat i d’energia positiva. Coproduït a mitges entre la Beth i l’Albert Solà, Origen parla de temes tan diversos com l’amor, el desamor, els fills, l’esperança, d’una illa i una mica de la vida en general.

La cantant catalana compartirà la tarda de dissabte amb el cantautor andorrà Lluís Cartes, que portarà la proposta més poètica. En el seu nou projecte, Poetes, Cartes entrellaça la seva música amb poesies com “Dona’m la mà”, de

Joan Salvat-Papasseit, “Autopsicografia”, de Fernando Pessoa, o sonets de Shakespeare.

Un escenari per al talent del país

La jove Helena Marsol serà l’única artista que repeteix cartell del SAM. Aquest cop ho farà acompanyada d’Eugènia Correia, molt popular pels seus concerts on-line durant el confinament i guanyadora de premis com Talentejant i MovLab. Les dues creen els seus propis temes, que interpretaran al SAM, acompanyant-se amb segones veus l’una a l’altra, a més d’interpretar plegades algunes versions.

El pop de les dues joves talents es podrà escolar al bar de les Fontetes, un altre dels escenaris del SAM, on també hi haurà l’espectacle de Líquit Dansa “Una maleta de contes: Gotes de Colors”, on la música i la dansa aniran de la mà en un espectacle que convidarà a participar al públic familiar.

Una altra de les novetats de la segona edició del SAM és la vetllada de rock, dissabte, 21 de gener, que encetaran els catalans Fénok, amb el seu so melòdic i contundent, acompanyat per lletres que van des del contingut social i polític fins a temes més íntims. Els seguiran els Waver, un grup de nova creació però format per veterans músics del país, amb Edu Cabrera a la guitarra i la veu de Joan Hernández.

El Vermut del SAM, dimenge a migdia, portarà enguany els massanencs Green Note, que actuaran a la plaça de les Fontetes, si la meteorologia ho permet.

Les corals, expressió de la música popular

El SAM tornarà a dedicar el matí de diumenge a la música coral, ja que “són l’expressió de la música popular i per això volem que estiguin presents al festival”, assegura Barrero. Actuaran les diferents corals de la Massana, l’Andorra Gospel Cor, la Coral Sant Antoni i les Orenetes. També s’hi ha convidat la Coral Casamanya i l’Orfeó Andorrà. I com a estrella convidada, pujarà a l’escenari de les Fontetes l’Orfeó Lleidatà, una formació de prestigi, amb 160 anys d’història. El seu esperit innovador han convertit el cor en un referent, per les seves propostes modernes i dinàmiques.

Totes les activitats del SAM són de lliure accés i gratuït fins a completar l’aforament.

 

21/12/2022