El Comú de la Massana destinarà més 8 milions d’euros a infraestructures hídriques durant aquest mandat

El pressupost del Comú de la Massana per a l’actual exercici, aprovat avui per majoria en sessió de Consell, se situa en 20.357.126 €, un 15 % superior al 2023. El conseller de Finances, Agustí Garcia, ha exposat els objectius que s’han tingut en compte per a l’elaboració del pressupost: un creixement sostenible, posant un especial èmfasi en la gestió dels recursos hídrics i en la revisió del POUP; la millora de la qualitat de vida, amb una infraestructura que descongestionarà el centre de la Massana, com és el desviament de la carretera general 3; i el progrés econòmic de la parròquia, amb l’organització d’activitats de dinamització per posar en valor el potencial turístic i comercial.

Pel que fa a la xarxa d’aigua, es partirà d’una inversió inicial de 8 milions d’euros per realitzar diferents infraestructures hídriques que permetin garantir el subministrament d’aigua i fer front als episodis de sequera.

El total d’inversions per aquest 2024 ascendeix a 4.273.903 euros, un 18.6% més que l’exercici anterior. Es continuaran fent les inversions necessàries a la xarxa d’aigua, encetades al passat mandat, per un import inicial d’1,1 milions d’euros. La xifra s’ampliarà fins a 8 milions d’euros al 2027, segons queda reflectit al marc pressupostari per aquest mandat, també aprovat avui. La cònsol major, Eva Sansa ha explicat que ja s’estan fent anàlisis per poder reobrir captacions que estaven en desús i es faran sondejos per trobar noves captacions, a més de crear nous dipòsits i d’incloure tots els dipòsits actuals en el sistema de telegestió.

Pel que fa al desviament, serà finançat a través de diverses partides plurianulals, la primera de les qual se situarà en 1 milió d’euros. Altres inversions importants es destinaran a canalitzar el riu de les Claperes i de la zona del Cap del Carrer de la Massana i els projectes d’embelliment i conservació del patrimoni cultural dels cascs antics de la parròquia.

A la resta d’apartats del capítol de despeses s’aposta per la contenció i la racionalització, amb un augment en base a l’IPC i amb quatre noves contractacions per reforçar la plantilla del Comú.

 El pressupost s’ha aprovat amb els vots en contra dels dos consellers de la minoria, que estan en contra de la delegació de competències a la Junta de Govern per aprovar les contractacions administratives per quantitats inferiors a 250.000 euros, una xifra que consideren que hauria de ser inferior. El conseller de Finances ha defensat la mesura ja que s’adapta a la Llei de Finances Comunals del 2021, que actualitza la de 2011, ajustant-se a la realitat econòmica actual i al mateix temps agilitzarà el procés de gestió pressupostària.

En la mateixa sessió també s’han aprovat els crèdits reconduïts de l’anterior exercici, per un import de 4,1 milions d’euros, i s’ha donat llum verda al desenvolupament de dos plans parcials.

Al torn de preguntes, els cònsols han donat resposta a les qüestions plantejades pels consellers de la minoria. A la pregunta dels estudis de si es faran estudis de viabilitat i sostenibilitat del futur enllaç entre les estacions de Pal i Arinsal, la cònsol major, Eva Sansa, ha resposta afirmativament i ha remarcat que aquest projecte comptarà amb l’aval d’un reconegut expert en temes de canvi climàtic i mediambiental.

29/2/2024