El Comú de la Massana enceta el pla de xoc a la xarxa d’aigua

Durant l’any passat, el Comú de la Massana va encarregar una diagnosi dels recursos hídrics, amb l’objectiu de millorar l’eficiència de la xarxa d’aigua. L’informe tècnic evidenciava la urgència de portar a terme diverses accions, que s’han planificat en diverses fases. L’actuació més urgent, que consisteix en detectar possibles fuites d’aigua, ja ha donat el tret de sortida. Un tècnic especialista en auscultació de xarxes està portant a terme un minuciós treball de detecció de fuites al llarg dels 65 quilòmetres de canonades, equipat amb un geòfon i un correlador.  “Vaig revisant tota la xarxa per detectar fuites, una feina molt complexa i que requereix molta precisió sobretot aquí a la Massana degut a l’alta pressió de l’aigua, que provoca molt soroll a la canonada i dificulta la localització”, explica l’expert, Jose Mompó.

La cònsol menor, Eva Sansa, segueix de prop les tasques, “molt importants per poder reparar possibles fuites i aconseguir un estalvi d’aigua, sobretot tenint en compte que, segons les previsions, ens esperen uns mesos d’intensa sequera”.

Sansa afirma que a banda d’aquesta acció i d’altres previstes, com la sectorització de la xarxa o la implantació d’un sistema de telegestió, també és imprescindible racionalitzar el consum d’aigua tant pel que fa al consum individual com d’establiments turístics i comercials. “A causa de les altes temperatures estem tenint un procés de desgel abans d’hora i això, sumat a la falta de pluges, pot provocar una disminució destacada dels recursos hídrics”, remarca Sansa.

El pla de millora de la xarxa d’aigua s’ha elaborat a quinze anys vista i contempla com a gran inversió el desdoblament de la xarxa, ja que actualment està configurada amb el sistema d’aresta de peix, amb un únic canal principal, amb ramificacions. Amb el desdoblament s’evitaria que quan hi hagi una incidència important afecti tota la xarxa.

24/4/2023