Homenatge a la vaquera, Rosa Tomàs, pels 40 anys a les guardes comunes de la Massana

Com marca la tradició, la benedicció del bestiar simbolitza l’inici de les pastures de muntanya. La cònsol major, Olga Molné, ha encetat l’acte amb un reconeixement a tots els ramaders i ramaderes, “que treballen de valent per mantenir viu el sector de la ramaderia”. Des de fa quaranta anys, la persona que té cura dels animals durant els mesos de més calor és la vaquera, Rosa Vidal, que avui ha rebut un homenatge per la seva dedicació. El conseller de Medi Ambient, Sergi Gueimonde, li ha fet entrega d’una talla de fusta, que la vaquera ha rebut amb il·lusió.

El mossèn de la Massana ha estat l’encarregat de beneir el bestiar, les pastures i el centenar de persones que han participat a la festa més tradicional de la parròquia.

El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, ha assegurat que a partir de la tardor, es faran reunions amb els ramaders i agricultors per poder traçar un full de ruta amb les seves necessitats més concretes. “Farem una anàlisi que ens ha de permetre detectar preocupacions més concretes i seguir acompanyant el sector amb les ajudes de la pràctica de l’agricultura i la ramaderia”, ha assegurat Casal, que ha afegit que “amb la nova Llei per al desenvolupament i la diversificació dels sectors ramader i agrícola hem pogut actualitzar les ajudes al sector amb l’IPC”.

Aquest estiu han pujat a les muntanyes massanenques uns 370 caps de bestiar, entre boví i equí, a més de cinc-centes ovelles. “La cabana s’ha mantingut estable des dels darrers anys. Un dels aspectes importants és el ramat d’ovelles que tenim a les zones altes perquè fa la doble funció de netejar els prats d’una forma natural, col·laborant en la gestió forestal, i arribar a punts on els caps de bestiar grossos no poden accedir”, ha explicat el conseller, que ha agraït al sector ramader l’esforç que fan de tenir les pastures cuidades. Gueimonde també ha destacat la qualitat de les pastures d’aquest any, gràcies a les pluges de les darreres setmanes.

La festa ha continuat amb el dinar que ha aplegat autoritats, ramaders i altres professionals del sector de la gestió mediambiental.

23/6/2023