Inversió de 2,5 milions d’euros en la nova temporada de Pal Arinsal

Des de l’inici del mandat, el Comú de la Massana ha exposat a través de diversos mitjans i canals les línies a seguir en el canvi de model de l’estació. Les cònsols, Olga Molné i Eva Sansa,  van plantejar en una primera reunió de poble la urgència de revertir la situació de Pal Arinsal, perquè l’estació es pogués modernitzar i guanyés en competitivitat. A partir d’aquell moment, es va encetar una campanya per informar sobre tot el procés de canvi de model, des de la signatura del preacord entre els comuns de Canillo i la Massana i Crèdit Andorra fins a la constitució de la societat SETAP 365, que gestiona de forma conjunta EMAP i ENSISA. En la reunió informativa de poble d’aquest vespre s’ha fet un pas endavant, exposant l’evolució del procés d’integració, les inversions per aquesta temporada i els projectes a curt termini.

La cònsol major, Olga Molné, ha definit les línies estratègiques que s’han marcat des del Comú de la Massana per a la pròxima temporada. Un dels eixos principals és la renovació completa de la restauració al sector d’Arinsal, tant pel que fa a l’espai físic com pel que fa a la gastronomia i els productes que s’hi ofereixen. “Estem treballant per assolir l’excel·lència des del punt de vista econòmic però també des del punt de vista de l’experiència del client i una de les claus és elevar el nivell de la restauració”, ha assegurat Molné.

Aquest mes de desembre ja s’inauguraran els tres nous restaurants que substitueixen els anteriors espais, amb conceptes molt actuals, amb materials càlids i una oferta variada i de qualitat per arribar a tots els públics.

Aquesta temporada, s’han destinat 2,5 milions a la millora dels equipaments i serveis de Pal Arinsal. El director general d’EMAP i també director general adjunt de SETAP 365, Josep Marticella, ha remarcat que aquest inversió ha estat possible gràcies a l’efecte de la integració.

Toti que en la reunió de poble s’ha avançat la renovació de la restauració, el conjunt de les novetats es donarà a conèixer pròximament, en la presentació de la temporada.

Repercussions de la integració

A més de tots els beneficis de la gestió conjunta sobre l’estació, també cal tenir en compte els avantatges que comporta sobre les finances comunals. “Amb aquest canvi de model, la Massana hi surt guanyant perquè tenim noves inversions a l’estació sense que el comú hagi de desemborsar diners com passava fins ara. Això ens permet fer més inversions a la parròquia, cosa que va en benefici de tots els massanencs”, ha afirmat la cònsol menor, Eva Sansa. També ha recordat que el Comú tornarà a cobrar un cànon, a partir del 2031, que farà créixer la partida d’ingressos dels pressupostos comunals.

Sobre les repercussions de la integració sobre la Massana, Molné ha assegurat que “el nou escenari ajuda directament al poble perquè millorar l’estació comportarà l’augment de turistes i de més qualitat i això revertirà sobre el teixit empresarial de la parròquia”. De fet, com ha afegit la cònsol menor, Eva Sansa, les bones perspectives de cara al futur de l’estació ja s’estan traduint en la reobertura de dos hotels i la instal·lació d’un hostel al poble d’Arinsal.

Sinèrgies entre els dominis de neu del país

El director general de SETAP 365 i director general d’ENSISA, David Hidalgo, ha exposat l’organització empresarial de la societat constituïda el desembre del 2021. Pal Arinsal, igual que Grandvalira, continuen al capdavant de les operacions, activitats i competicions dels seus dominis, però sota la planificació estratègica, els plans d’inversió i el finançament de SETAP 365. Aquesta gestió conjunta també inclou els serveis corporatius, com els processos administratius i els recursos humans. “Hem sumat dimensió i capacitat de negociació a més de promocionar el talent intern de les dues estacions”, ha remarcat Hidalgo.

Una altra de les sinèrgies que s’han creat ha estat la unificació de les escoles d’esquí dels dos dominis, millorant l’operativa i l’estructura en base a les experiència dels tècnics d’EMAP i ENSISA.

En la reunió de poble, també s’ha clarificat la gestió de les marques. Grandvalira Resorts és el concepte paraigües per aglutinar l’esport de la neu del país, amb més de 303 km de pistes. Sota aquest gran paraigües hi ha els tres dominis, Grandvalira, Pal Arinsal i Ordino Arcalís, cadascun amb els seus trets diferencials i que, conjuntament conformen una gran cartera de producte per arribar a tots els segments. I el més important, gràcies a la comercialització conjunta, Andorra se situa al nivell de les estacions capdavanteres. 

Molné ha qualificat d’històric la comercialització conjunta del negoci de la neu al país, amb la implantació del forfet únic, “que ha estat possible gràcies a la integració”. A més d’obrir la porta la comercialització conjunta dels quatre dominis del país, també es recupera el forfet Nord Pass, per esquiar a Pal Arinsal i a Ordino Arcalís. A més, tots els forfets inclouen hivern i estiu, assolint la desestacionalització total.

Properes fites

SETAP 365 continua treballant per assolir els objectius de sinèrgies i completar la integració, a més d’establir el pla estratègic pels pròxims deu anys. Pel que fa al projecte de connexió esquiable entre Pal i Arinsal, Marticella ha afirmat que s’hi està treballant a nivell tècnic i ha avançat que la unió es farà a través de pistes vermelles i negres que requereixen poca modificació del terreny.

D’altra banda, també s’han exposat les línies del Pla d’optimització energètica. Des de fa anys, les estacions ja apliquen mesures per intentar reduir el consum d’electricitat, com la construcció del parc solar, la transició cap a il·luminació led o l’optimització d’innivadors. Ara, però, tenen el repte de fer un pas més, amb accions a curt i mitjà termini. Els responsables de les estacions han demanat la complicitat i la col·laboració de tothom en aquest repte de reduir el consum elèctric.

La reunió de poble s’ha tancat amb les preguntes del públic.

 

 

 

14/11/2022