Jornada artística i lúdica, contra el càncer de mama

El Comú de la Massana treballa des de fa anys en un programa d’acompanyament a les persones que passen per un tractament oncològic. Enguany ha reforçat els recursos que ofereix i també les activats per commemorar el Dia Mundial per la lluita contra el càncer de mama. La cònsol major, Olga Molné, ha afirmat que “volem visibilitzar aquesta malaltia que afecta milions de dones al món. I també, els volem donar veu” i per això ha cedit la paraula a la comunicadora Pati Molné, que ha explicat la seva experiència i les seves emocions durant el tractament que està seguint. “Estigueu molt atentes a qualsevol canvi, feu-vos controls, perquè per sort, la recerca i el tractament del càncer de mama està molt avançat”, ha afirmat Molné, insistint en la importància de la detecció precoç, tant en dones com també en homes. Molné també ha assegurat que “el tumor el tinc al pit, és una cosa física, però l’equilibri emocional està sent molt important per mantenir-me forta”. Per això ha animat a les persones que pateixen la malaltia a fer ús dels recursos existents per mantenir un bon nivell emocional. El Comú de la Massana ofereix diferents recursos, que ha presentat al seu estand, que van des del grup d’ajuda mútua al Banc de perruques o a les sessions de reiki. Com a novetat, enguany s’ha incorporat zumba i dansa-moviment i teràpia, una activitat física que treballa amb la creativitat. També Assandca ha tingut el seu estand, per oferir informació i també per vendre les diferents polseres soliàries.

La part més festiva de la jornada ha anat a càrrec de Fran Doonan, que ha ofert una divertida càncer de zumba, en la qual hi ha pres part tant les cònsols i la ministra de salut com gairebé totes les persones que s’han sumat a la jornada contra la lluita del càncer de mama.

També ha participat en l’acció l’artista Ona Saumell, que ha fet retrats figuratius de les persones que han patit un càncer en primera persona o a través d’un familiar.

“Ha estat una experiència màgica. El regal que et fan les persones de presentar-se tal com són i sense cap tipus de màscara i tu poder veure els colors que hi ha al darrere d’elles és el regal que jo m’emporto d’aquesta experiència!”, assegura Saumell.

Les activitats han continuat a la tarda, amb la confecció d’un gran mural que simbolitza la lluita contra el càncer de mama. El mural s’ha realitzat entre tots els participants al taller artístic de Judith Rodrigo. Cada participat ha dibuixat i pintat, amb diferents materials, allò que representa la seva lluita amb la malaltia.

D’altra banda, les persones que han vingut a celebrar aquest dia mundial, han rebut un val de 5 euros per bescanviar als restaurants que participen a les Jornades de Cuina de Tardor de La Massana Fogons.

 

 

21/10/2023