L’escudella de Sant Antoni més participativa

La Massana ha esgotat totes les olles d’escudella. La pluja no ha estat impediment perquè tant els massanencs com turistes i gent d’altres parròquies hagin vingut a celebrar la festivitat del patró de la Massana.

Com sempre, la festa ha començat amb la tradicional Missa a Sant Antoni de la Grella, amb la participació de la Coral Sant Antoni, que ha interpretat els Goigs en honor al sant. Les autoritats comunals han estat acompanyades pels síndics, a més dels ministres i consellers generals de la Massana i un bon nombre de parroquians.

Tot seguit, tothom s’ha traslladat a la plaça de l’Església, que enguany ha estat l’escenari de la celebració popular. Els Encants, que s’han fet dins l’Església, han tingut com a mestre de cerimònies l’exconseller Sergi Gueimonde, que ha aconseguit dites força altes per als diferents lots. La recaptació aconseguida va destinada a Càritas.

L’acte central ha estat com sempre l’escudella popular. Les cònsols i consellers, acompanyats d’un gran equip de voluntaris, han estat els encarregats de servir l’escudella als centenars de comensals. “És una festa tradicional i molt participativa, no només per la gran quantitat de gent que ve a la festa sinó per tota la gent que s’involucra en l’elaboració de l’escudella. Avui de bon matí ja estàvem tots tallant verdures i a més comptem amb la col·laboració de molts cuiners de renom del país. Crec que podem dir que l’escudella de la Massana és tot un referent”, assegura la cònsol major, Eva Sansa.

El cap dels escudellaires, Josep Maria Troguet, assegura que l’escudella de la Massana és única. “El tret diferencial és el desgreix que fem prèviament, cosa que fa que sigui suau però molt saborosa. Una altra característica és que els productes es van servint per separat i cadascú es fa una escudella a la seva mida segons el que li agrada”, assegura Troguet, que remarca que hi ha una olla especial per a persones al·lèrgiques al gluten.

En total s’ha servit més de 1.400 racions d’escudella, una xifra similar a anys anteriors. S’ha habilitat una zona del pati cobert de l’escola francesa, adjacent a la plaça de l’Església, perquè la gent pogués menjar l’escudella sense mullar-se. També hi ha hagut persones que han optat per emportar-se l’escudella amb carmanyola.

Entre els comensals hi havia els joves artistes de la Ludwig Band, que s’han mostrat encantats de poder participar a la celebració popular i de gaudir de l’escudella massanenca. La banda catalana actuarà a les 20.30 en el marc del SAM, el Sant Antoni Música.

L’organització de l’escudella és possible gràcies a la participació d’un equip d’una cinquantena de persones, entre les quals també hi ha infants i joves. Sansa ha agraït la feina de tots els voluntaris i també dels equips de Cultura i de Via Pública.

 

 

17/1/2024