Lluís Gavaldà i la Ludwig Band, caps de cartell del SAM 2024

La 3a edició del SAM, el Sant Antoni Música, arriba carregada de novetats, com l’allargament dels dies del festival, que donarà el tret de sortida el mateix dia de la festivitat de Sant Antoni, el 17 de gener, i continuarà durant tot el cap de setmana, de divendres a diumenge. A més, a banda del teatre i del bar de les Fontetes, s’afegeix un tercer escenari: el planetari instal·lat a la plaça.

El SAM és el festival que obre la temporada de concerts al país i, com ha explicat la consellera Alexia Verdaguer, “un dels objectius és posar en valor els artistes de casa perquè puguin presentar la seva producció pròpia i impulsar la seva carrera”. Verdaguer ha remarcat la importància de donar a conèixer el talent local i de posar els escenaris de la parròquia al servei dels artistes.

De fet, obriran i tancaran el SAM les cantants andorranes més joves del festival: d’una banda, la cantautora ESE (Sara Núñez), que fusiona diferents estils; i, d’altra banda, Eugènia Correia i Helena Marsol, que tornen a actuar juntes al SAM, cosa que permetrà veure la seva evolució.

El SAM és un festival local i amb vocació nacional, que en cada edició obre una finestra a l’exterior. En aquesta edició, els caps de cartell seran Lluís Gavaldà i la Ludwig Band. Gavalda, el mític cantant dels Pets, portarà el seu projecte més íntim. Acompanyat de Joan Pau Chaves repassarà la seva trajectòria en format acústic en l’espectacle que porta per nom “Sona la Cançó”. D’altra banda, la Ludwig torna a Andorra, després d’haver actuat fa molts anys al Jambo, amb una carrera consolidada, a presentar el seu nou disc “Gràcies per venir”.

El director artístic del festival, Juli Barrero, ha destacat “el cartell eclèctic del festival, amb divuit propostes que tenen en comú la seva qualitat i la creació pròpia”. Els estils van des del clàssic-experimental de Mireia Clua al pop de Ladis Baró, el jazz de Kic Barrock, la música indie de Speacker Cabinets i Rokyo o el rock dur-punt rock d’Awake, Ineclipse i Un sábado cualquiera.

Barrero també ha posat en relleu la bona predisposició dels artistes per acceptar propostes. “Per exemple, la banda de pop rock 4 Flags actuarà per primer cop en format acústic. També estic molt agraït que Joina s’hagi avingut a actuar al planetari, un escenari molt diferent als estandars d’il·luminació que utilitza, on interpretarà les seves peces, que fusionen jazz i música urbana”.

Al diumenge es farà, com en les altres edicions, la matinal de corals, que comptarà amb el Cor de Gospel, la coral Casamanya i la Coral Sant Esteve. Com a formació convidada, vindrà The Hanfris Quartet, un quartet a cappella que ha passat pels certàmens més prestigiosos d’Europa i els Estats Units.

Tots els concerts són gratuïts excepte els de Lluís Gavaldà i la Ludwig Band, que requereixen comprar l’entrada a 4tickets a un preu de 3 euros. S’ha decidit fer aquest sistema per controlar l’aforament del teatre de les Fontetes.

El SAM proposa, doncs, quatre dies de música de diferents estils, amb èmfasi especial en els joves talents locals i amb propostes que conviden a passar totes les jornades a la Massana.

9/1/2024