La Massana apel.la als comportaments cívics en la presentació dels canvis a l’Ordinació de via pública

L’obligació de portar una ampolla d’aigua per netejar les miccions dels gossos és una de les modificacions de l’Ordinació sobre l’ús de les vies, dels espais públics i del medi natural, aprovada avui en sessió de Consell. La normativa també inclou la prohibició d’embrutar els espais públics, realitzar la prova per determinar el genotipatge i facilitar la identificació dels animals a requeriment dels agents de circulació o del medi. També s’ha afegit un article que obliga als propietaris de bars i restaurants a instal·lar cendrers a l’entrada de local i s’insta als usuaris a dipositar-hi les burilles per evitar embrutar els carrers i voreres. Una novetat destacada de l’Ordinació fa referència als incompliments de la normativa per part de menors d’edat. Es preveu que enlloc de pagar una sanció els menors puguin realitzar treballs a la comunitat per reparar els danys ocasionats. La naturalesa de l’activitat tindrà relació amb els fets comesos pel menor i sempre d’acord amb els seus tutors. També s’ha incorporat un article referent a l’acampada. A partir d’ara, caldrà tenir una autorització quan se superin les tres tendes i es podrà exigir una fiança que cobreixi les despeses de recollida d’escombraries i de restauració del medi natural en cal d’incompliment de les obligacions. La cònsol menor, Eva Sansa, ha volgut remarcat que hi ha altres punts que no són nous però que cal matisar i emfatitzar ja que repercuteixen en l’harmonia a la via pública. És el cas de l’obligació dels propietaris de treure la neu i el glaç del tros de voravia que toca la seva façana. També ha recordat l’obligació d’efectuar la tria selectiva dels residus. D’altra banda, Sansa ha anunciat que s’està acabant de redactar el reglament que regularà la circulació de vehicles motoritzats.

Un altre punt destacat de l’ordre del dia ha estat l’aprovació del pressupost per al 2021, que se situa en 13,9 milions d’euros, un 4,1% inferior a l’exercici anterior. El conseller de Finances, Jordi Areny, ha exposat el projecte, basat en la contenció de la despesa corrent i en la prudència a l’hora de valorar els ingressos, ja que la situació està marcada pels efectes econòmics de l’epidèmia. Areny ha remarcat que s’ha dissenyat un pla d’inversions per donar cobertura a les prioritats de la parròquia. Es destinaran 2,3 milions a projectes com l’eixample de carreteres secundàries (633.566 euros), l’acondicionament de l’abocador (263.6549 euros), o l’adequació i embelliment de l’entrada del Parc Natural del Comapedrosa (210 mil euros). No obstant, “en funció de l’evolució de la crisi sanitària, es podria modificar el pressupost i anar augmentant les inversions, a través de modificacions pressupostàries”, afirma Areny. El conseller ha remarcat l’esforç per reduir la despesa corrent i la prudència a l’hora de preveure els ingressos.

Pel que fa a l’execució de l’actual exercici, avui s’ha presentat la liquidació del tercer trimestre, que presenta un superàvit de 4,4 milions d’euros. Com ha explicat Areny, aquest superàvit es deu que no s’han pogut realitzar totes les inversions previstes, a causa de la pandèmia, tot i que a final de l’exercici se n’haurà pogut executar un 70%. Una dada positiva que ha posat en relleu Areny és que “la recaptació dels impostos ha estat superior al previst a causa de l’augment de població i de l’obertura de negocis. Per tant, crec que hem de valorar que moltes persones hagin decidit portar a la Massana el seu nucli d’interessos”. Un altre punt destacat ha estat l’autorització de despesa per valor d’1,5 milions d’euros a la societat EMAP SAU “per fer front a les necessitats del fons de maniobra negatiu generat arran de la crisi”, ha exposat Areny.

D’altra banda, en la mateixa sessió s’ha aprovat ampliar el termini de concessió de l’estació fins al 2070. La cònsol major, Olga Molné, ha recordat que EMAP és una societat 100 % comunal i que la prosperitat de l’estació reverteix a la parròquia. “Per això és imprescindible garantir la viabilitat econòmica i l’amortització de les inversions efectuades. A més, estem treballant en un pla estratègic de desenvolupament de negoci, que exposarem públicament”, ha assegurat Molné. En la sessió de Consell també s’ha aprovat l’Ordinació tributària i de preus públics per al 2021 així com el calendari fiscal.

16/12/2020