La Massana aprova un paquet de mesures de contenció pressupostària i reactivació econòmica

La sessió de Consell de la Massana ha estat centrada en les actuacions que té previst tirar endavant el Comú de forma immediata per pal·liar els efectes econòmics generals de la crisi sanitària del Covid-19.

La cònsol major, Olga Molné, ha exposat les línies d’aquest projecte, en base a tres eixos: les ajudes socials a les famílies, la contenció de la despesa comunal i la dinamització de les empreses massanenques.

El primer punt estableix la creació d’un fons de solidaritat, amb aportacions que ja han començat a fer els membres de l’equip polític i que també s’obre als treballadors públics. Molné ha remarcat que des de l’inici de la crisi s’ha prioritzat l’economia familiar i ha assegurat que l’”Àrea Social s’adaptarà per fer front a les subvencions que ens demanin tots els ciutadans que ho necessitin”. Molné també ha recordat que, com va sortir publicat al Bopa, el Comú de la Massana està portant a terme un procés per contractar nou persones, que s’hagin quedat sense feina, com a operaris de suport durant els mesos d’estiu.

Pel que fa a la contenció econòmica, la reducció dels salaris anirà en la línia del que s’aprovi per als càrrecs de Govern i Consell General, ja que “considerem que encara que els comuns puguem prendre la decisió rebaixar o no els sous, cal ser solidaris i donar una imatge d’unitat”. Altres mesures que s’han pres són la rebaixa en un 10% de les despeses corrents, no suplir vacants de llocs de treball o promoure un pla de jubilació anticipada.

La tercera línia és la reactivació econòmica, “que ja vam engegar fa unes setmanes amb una acció per promocionar els nostres guies de muntanya”, ha exposat Molné. Avui s’ha aprovat l’ampliació del doble de la superfície autoritzada a les terrasses, perquè els bars i restaurants puguin disposar de més espai per distribuir els seus clients, com marquen les mesures de seguretat, però sense tenir una major despesa. Una altra mesura és el retorn de l’impost de radicació a les empreses que hagi hagut de tancar portes durant el confinament i no hagin pogut tenir ingressos.

El paquet de reactivació també inclou una acció que repercutirà directament al comerç local, amb l’emissió d’uns vals de compra que es repartiran entre els habitants de la Massana. Molné ha avançat que en una primera fase es destinaran 50.000 mil euros a aquest programa, que es presentarà amb detall en les pròximes setmanes, juntament amb altres accions per dinamitzar el sector empresarial de la parròquia.

En la mateixa sessió s’ha presentat la memòria explicativa de la liquidació del pressupost del primer trimestre de l’any, amb un superàvit de 930 mil euros. Fins a 31 de març, les despeses liquidades sumen 2,3 milions d’euros, mentre que els ingressos ascendeixen a 3,3 milions.

El conseller de finances ha exposat que “tot i les correccions que s’han hagut d’aplicar al pressupost del 2020 a causa de la crisi sanitària i econòmica, preveiem tancar l’exercici dins els objectius fixats en el marc pressupostari i amb un assoliment del pressupost al voltant del 80%”.

Un altre punt destacat ha estat l’aprovació del conveni que permetrà construir el darrer tram del camí Ral, que arribarà fins a la Farga Rossell. La cònsol ha volgut fer un agraïment públic a totes les famílies que han cedit terrenys per poder recuperar el camí Ral, una via tradicional que s’ha convertit en el Camí Saludable, des d’Andorra la Vella fins a Ordino.

 

 

24/6/2020