La Massana enceta una moratòria de la construcció per adaptar el Pla d’Urbanisme Parroquial

Ja ha entrat en vigor la moratòria de la construcció a la Massana, aprovada pel ple del Consell. A partir d’avui ja no s’atorgaran llicències de parcel·lació de terrenys i noves urbanitzacions. Amb aquest decret, el comú de la Massana dona el tret de sortida al procés d’adaptació del Pla d’Urbanisme. “La nostra intenció és començar a treballar en l’adaptació del POUP de forma immediata. Ja fa temps que estem treballant per configurar l’equip de professionals i, a més, crearem una comissió de seguiment d’aquest projecte estratègic”, ha afirmat la cònsol major, Eva Sansa.

La moratòria ha entrat en vigor, com ja havia avançat la majoria comunal, un cop s’ha disposat dels resultats preliminars dels estudis de càrrega, que analitzen els diversos paràmetres que indiquen la capacitat de creixement de la parròquia. Dels diferents components analitzats, hi ha dos elements limitadors: d’una banda, el sistema de col·lectors, que s’hauria d’adequar per a un creixement sostenible de la parròquia; i, d’altra banda, la xarxa d’aigua potable, un tema en el qual s’està treballant des del passat mandat. “Tot i que ja s’han fet diverses intervencions i tenim el pla d’enginyeria molt avançat, la creació de noves captacions és un procés llarg, que comporta un any i mig de treball”,  ha assegurat Sansa, que afirma que “fins que no se solventin aquests dos elements limitadors, no es poden acceptar nous projectes”.

La proposta ha estat aprovada per unanimitat i els dos consellers de l’oposició han acceptat la mà estesa per tirar endavant plegats l’adaptació del POUP, indicant que estaran pendents per assegurar que s’adeqüi als estudis de càrrega.

D’altra banda, el ple del Consell ha donat llum verda a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la passarel·la del telecabina, per la qual cosa s’ha aprovat un suplement de crèdit de 27,9 mil euros.  El conseller d’Obres, Kevin Poulet, ha explicat que amb aquesta acció es dona seguiment al pla de sostenibilitat, encetat durant el passat mandat, per potenciar l’autoconsum.

En la mateixa sessió també s’ha aprovat un crèdit extraordinari de 355 mil euros per les obres d’estabilització del carrer del Bedre de Guiem, a Erts, “ja que s’ha detectat una esquerda i tot i que de moment no és crític en volem avançar a possibles afectacions”, ha remarcat Poulet.

Un altre punt de l’ordre del dia ha estat l’aprovació d’un crèdit extraordinari de 92 mil euros per destinar a les obres d’adequació del camp de tir, per poder complir els requisits necessaris per poder dura a terme les proves dels Jocs dels Petits Estants, que se celebraran el 2025, com ha recordat la consellera d’Educació, Joventut i Esports, Bet Rossell. El cost global de l’obra ascendeix a 292 mil euros: 92 mil a càrrec del comú de la Massana i els altres 200 mil, aportats pel Comitè Olímpic Andorrà.

A l’apartat de precs i preguntes, el conseller de la minoria Guillem Forné ha demanat sobre l’anul·lació del festival de música SAM. La cònsol major, Eva Sansa, ha afirmat que continuarà havent-hi música per Sant Antoni però no amb el format del festival ja que l’equip de la majoria considera més positiu per als artistes locals poder actuar en el marc d’esdeveniments que tinguin una major afluència de públic.

24/4/2024