La Massana organitza el dinar popular Lo Mandongo

“Si per Sant Antoni tenim l’escudella, a la tardor tindrem Lo Mandongo, un nou esdeveniment que ens acosta a la tradició de la matança del porc, amb un dinar popular a base de trinxat i de carn de porc”, ha explicat la consellera de Cultura, Alexia Verdaguer, durant la presentació d’aquesta festa, que es farà el dissabte, 30 de novembre, a la plaça de l’Església.

El Comú de la Massana ha decidit organitzar Lo Mandongo arran de la demanda de la Confraria de Sant Antoni, amb l’objectiu de donar a conèixer les tradicions. Per això, Lo Mandongo serà molt més que un dinar popular. “No farem la matança del porc, perquè actualment no es pot fer, però ens arribaran les canals refrigerades i a partir de les deu del matí estarem preparant les carns per fer les botifarres”, ha explicat el president de la Confraria, Josep Maria Troguet.

Al punt del migdia hi haurà una xerrada-col·loqui del comunicador i historiador Alfred Llahí amb diversos padrins de la parròquia, que explicaran com es feia antigament la matança del porc. A més, es podran veure estris antics, com la pastera, l’aparell per trinxar la carn o el bastó per netejar els budells.

“Els homes s’ocupaven de matar el porc i les dones feien la pitjor part, que era netejar els budells o barrejar la sang amb pa per fer les sopes. A més, les dones eren les mandongueres, és a dir, les encarregades de preparar les carns de la matança per fer els diferents embotits”, ha explicat Troguet. Justament, el Comú de la Massana ha volgut fer un homenatge a la dona mandonguera, amb la imatge del cartell d’aquesta primera edició.

“Un dels puntal de la Massana és la gastronomia, i per això a més de la carn de porc hem volgut impulsar un plat tan tradicional com el trinxat”, ha explicat la consellera Verdaguer. Els tiquets pel dinar es podran comprar a partir de demà a l’Oficina de Turisme de la Massana, a un preu de 8 euros pels adults i 4 euros pels infants (fins als 14 anys).

D’altra banda, el Comú ha fet una crida a tots els qui tinguin fotografies i estris antics relacionats amb la matança del porc, per tal de fer una exposició el mateix dia 30 de novembre. El material es pot deixar al servei de Tràmits fins el dimarts, 19 de novembre.

14/11/2024