Rècord de participació a la Massana Fogons, amb 29 restaurants

La dissetena edició de les Jornades de gastronomia sostenible d’hivern s’han batejat amb el nom de Fogons del Món, amb l’objectiu de mostrar l’ampli ventall de gastronomies dels restaurants de la parròquia.

La consellera de Dinamització turística i comercial, Bet Rossell, ha afirmat que “la intenció és transmetre que a la Massana oferim cuina internacional amb producte local i de proximitat, que continua sent l’eix principal de les jornades”.

En total hi participen 29 restaurants de tots els quarts de la Massana, amb cuines de diferents procedències: andorrana, italiana, brasilera, portuguesa, argentina, filipina, xilena, mexicana...

Rossell ha remarcat la importància d’aquesta participació rècord, ja que demostra la implicació dels restaurants amb aquest projecte que pretén posar en valor la gastronomia local, seguin els criteris fixats dins l’estratègia la Massana, epicentre de la gastronomia sostenible. Segons la consellera, “les propostes culinàries són molt variades, però totes tenen en comú la seva qualitat i creativitat”. Entre les propostes hi ha plats tan suggeridors com “crep d’entranya amb farina de sarraí, mozzarella i cibulet”, “risotto de formatge d’ovella”, “empanada saltenya de carn de poltre d’Andorra” o “filet de vedella d’Andorra amb fulles d’espinacs al wok”.

La presentació s’ha fet al restaurant l’Eulari, d’Anyós, que ha participat a les jornades des del seu inici, com ha explicat el propietari Amaro Batista. Aquest establiment inclou als menús productes del seu propi hort i dedica una gran atenció a la sostenibilitat. Per exemple, les restes de verdures o closques d’ou serveixen per fer compost o per alimentar les gallines.

A banda de la diversitat de cuines del món, aquesta edició també compta amb un altre component: la inclusió i, en concret, el paper de la dona dins la gastronomia massanenca. Durant tot el mes de febrer, s’aniran publicant a les xarxes diverses entrevistes amb dones xefs, caps de cuina, cambreres, caps de la sala i propietàries de restaurants.

També ha participat a la presentació la Cap de Turisme i Dinamització, Emma Jiménez, que ha exposat les activitats complementàries als menús de les jornades: els tasts de vins, que inclouen diverses propostes d’aperitius; el taller per aprendre a fer una barbacoa responsable; i els tallers de cuina sostenible, amb Kattia Juárez, que donarà tècniques de reaprofitament i consells per involucrar a tothom a millorar els procediments dins les cuines.

Una altra novetat de l’estratègia La Massana, epicentre de la gastronomia sostenible es que es faran jornades de cuina a les escoles. Seran unes sessions que impartiran cuiners i cuineres de la Massana.

31/1/2024