Gastronomia

Massana

El coneixement dels aliments que es troben a Andorra i el bon art en la seva manipulació culinària han dut la gastronomia del Principat a un nivell d’excel·lència. Des del menjar tradicional de muntanya que es pot degustar a les bordes fins als plats d’influència catalana i francesa dels restaurants més contemporanis.

Els fogons del país són un atractiu més de la Massana, que guanya importància any rere any.

L’art del poble andorrà en els fogons ha estat presidit des de sempre per la utilització dels recursos propis. La particular geografia del país propicia l’abundància d’animals de muntanya, i de les verdures i llegums conreats en els horts que s’estenen per les valls. El mestratge a l’hora de cuinar aquestes matèries primeres que formen part del paisatge andorrà, converteix la gastronomia d’Andorra en una fusió perfecta entre l’herència del millor de la cuina tradicional de muntanya i les influències rebudes per les dues excel·lents cuines que envolten el Principat: la francesa, al nord, i la catalana, al sud.

Així, es pot acudir a degustar delícies de les clàssiques bordes andorranes fins als establiments més contemporanis. Les bordes són construccions edificades fora dels nuclis urbans, en plena natura, on es respira un ambient càlid i agradable que ofereix grans sensacions, no tan sols gustatives. La gastronomia tradicional és omnipresent amb els plats de muntanya com ara els cargols a la llauna i els guisats; les rostes amb mel, rodanxes de porc que assoleixen un sabor agredolç gràcies a un procés amb mel i vinagre; les costelles a la llosa, fregides amb sagí de porc i amanides amb una mica d’all; o les costelles de bou.

Altres plats de carn molt característics són els civets de senglar o llebre, la perdiu a la vinagreta, i la combinació de verdures com la col verda i les patates, amb talls de cansalada que es fa al trinxat.
Massana

No obstant això, no tot a la cuina andorrana són carns. Podem trobar la truita de riu preparada de formes variadíssimes: des de la més clàssica, a l’andorrana, que és amb pernil, sagí i farina, fins a la truita a la molinera, cuinada amb mantega i llimona, passant per la truita al forn de tota la vida, la truita guisada amb cava o vi, o fins i tot feta amb verdures. També el bacallà, que es pot cuinar gratinat amb cloïsses o rostit amb pebrots, el lluç, el salmó i l’arengada, què és la sardina premsada i adobada amb salmorra. Un plat típic d’hivern que cal tastar és la carn d’olla andorrana. Cal destacar la Festa de l’Escudella, o Escudella de Sant Antoni, que se celebra cada 17 de gener a la Massana, en què es degusta de forma gratuïta aquest plat tant deliciós.

Les postres

Entre les postres tradicionals trobem la coca masegada, una deliciosa pasta sense llevat feta amb farina de blat, ous, sucre, aiguardent i moscatell. Les orellanes són unes altres postres andorranes: la pell seca del préssec es bull amb vi i sucre, assolint així un sabor fi i dolç que és un regal per degustar. El clàssic català mel i mató, així com la seva combinació amb fruits secs, que rep el nom de postres de músic, són uns altres grans finals per a qualsevol bon àpat.

Altres esdeveniments gastronòmics